Que no et donin peixet

Quatre quilòmetres i mig de platja. Quatre centes dinou embarcacions que cada matí salpen mar endins per encerclar, arrossegar o fer mossegar l’ham a vint tones de peix diàries. Una llotja a la Barceloneta que fa goig de visitar durant la subhasta. Un eixam de restauradors brunzint cada matí a l’impressionant nau del peix de Mercabarna o recorrent cada tarda les llotges de la zona d’influència (Vilanova, Arenys, Blanes i Palamós). A Barcelona cada dia hi circula un munt de peix fresc, de peix d’una qualitat excepcional. El coneixedor sap distingir les furgonetes d’ Amadeu o d’en Josep Arrom, els dos distribuïdors de proteïna marina més cèlebres de la ciutat entre els restauradors. Tot aquest peix que viatja amunt i avall en caixes frigorífiques motoritzades s’ha de poder menjar en algun lloc però… on? Quan algú diu “avui m’agradaria menjar peix”, a quin restaurant el portaràs? Satisfer un ictívor no és gens fàcil, perquè el peix quan arriba a taula no admet enganys ni disfresses. N’hi ha de dolent, de bo i d’excepcional que és l’únic que ens interessa. On es menja el millor peix de Barcelona?

El Suquet de l'Almirall
El Suquet de l’Almirall

Mar d’avantguarda a Espai Kru

Carrer Lleida, 7. 934 248 152. Metro: Poble Sec (L3). Preu mig: 60€

Quan un cuiner rebutja el foc és més lliure, té més espai de creació. Més o menys això opina Ever Cubilla, xef de l’Espai Kru. Potser té raó. Aquest prodigi de restaurant, ideat entre els germans Iglesias, Ferran Adrià i el mateix Ever, va sorgir com una fórmula per reciclar el menjador superior del Rías de Galicia i s’ha convertit en el menjador de Barcelona on toquen el peix d’una forma més imaginativa i sorprenent. La carta, dividida entre plats “previs al foc” i d’altres posteriors al descobriment, ofereix espectaculars presentacions de peix. El ceviche de moll és ja icònic, igual que el turbot “anti-crisis” del que es mengen fins i tot les espines. No oblidaré mai les coquinyes amb suc de mar i espero que en la filmina que diuen que veus en els últims segons de vida se’m permeti reproduir la vieira teriyaqui, un veritable espectacle gustatiu. I això que la closca del pelegrí ja està més vista que la croqueta de l’àvia. Si et vols sorprendre menjant peix, Espai Kru és un restaurant de visita obligada. Ah, i tenen una carta de còctels que s’entenen d’allò més bé amb els gustos del mar.

Espai Kru
Espai Kru

Escates amb glamour a Boca Grande

Passatge de la Concepció, 12. 934 675 149. Metro: Diagonal (L3 i L5). Preu mig: 50€

Boca Grande és, probablement, un dels restaurants amb pitjor fama entre els foodies barcelonins. I s’entén, no tothom està preparat per gaudir sense intimidar-se de l’ostentació d’una sala hiperbòlica o uns banys propis del Taj Mahal. Malgrat això, un ha de vèncer els prejudicis i jutjar trepitjant el terreny. O mastegant el besuc al forn que és, finalment, el que vaig fer. S’ha de dir que el cuiner David Serra va clavar el punt de cocció i que el producte, obtingut a la llotja d’Arenys, era excepcional. El peix, que venen a vuitanta cinc euros el quilo, el cuinen com vulguis: sal, planxa, forn… Elaboracions poc complexes però de resultat òptim, és clar. Si t’agrada contemplar la matèria prima, i no em refereixo a la clientela en edat de merèixer, t’has de quedar una estona a la barra de l’entrada: el mostrador de peix que hi tenen pot servir per fer una classe de biologia exprés.

El sabor mariner del Suquet de l’Almirall

Passeig de Joan de Borbó, 65. 932 216 233. Metro: Barceloneta (L4). Preu mig: 40€

La signatura que acompanya el nom del Suquet de l’Almirall ho diu tot: restaurant mariner. I la realitat s’ajusta a la descripció. Quim Marquès, xef, va agafar el restaurant familiar quan els seus pares van decidir que ja en tenien prou i, poc a poc, l’ha anat actualitzant sense perdre l’essència marinera del barri en el que es troba: la Barceloneta. Al Suquet hi fan arrossos espectaculars però no és el que ens ocupa. En canvi, sí que ens ocupa, i força, les gambes a la sal, enormes de mida i qualitat; el pop amb patates al vi i pernil, fantàstica finta al pop a feira; la gloriosa sèpia a la bruta, cuinada amb la ploma, la melsa i tot plegat; i el tataki de tonyina que, crec, resumeix molt bé tot el que es fa en aquest restaurant: molt bon producte, perfil de sabor mediterrani i honestedat.

El Suquet de l'Almirall
El Suquet de l’Almirall

Planxa popular a Casa Mari y Rufo

Carrer de Freixures, 11. 933 197 302. Metro: Jaume 1 (L4). Preu mig: 40€

El primer cop que hi vaig anar, fa uns quinze anys, em va deixar un record indeleble i, des de llavors, cada cop que hi he tornat, he pogut comprovar que el record era fidel a la realitat. Estem davant d’una de les planxes de peix i marisc més insignes i, alhora, cutres, de la ciutat. Sí, Casa Mari y Rufo sembla un bar Manolo i és un bar Manolo. Però s’hi menja com a un bar Manuel. Excel·lent producte que la rumorologia afirma es fan portar directament d’un pescador comercial (no son els únics) i preparacions extremadament simples, bàsicament planxa, la planxa que et dona la benvinguda quan entres al local. No t’hi esperis ni una unça de sofisticació, però sí quilos i quilos d’escamarlans, navalles, ostres i altres bivalves desitjant enfonsar-se per la teva gola. Només apte per aquells que no jutgen els llibres per la seva coberta.

Elegància màxima a Els Pescadors

Plaça de Prim, 1. 932 252 018. Metro: Poblenou (L4)

No hi ha res que no m’agradi de Els Pescadors. M’agrada la plaça on hi està establert. M’agrada el servei agradabilísim. M’agrada el que s’hi menja (sempre recordaré aquell arròs amb tripa de bacallà i crestes de gall). Si tens sort, et caurà un aperitiu d’espines fregides de seitó, aquell aperitiu popularitzat per Josep Mercader al seu Motel de l’Empordà. No és l’únic homenatge a aquest pare de la cuina moderna catalana: el Bacallà amb Mussolina d’all “Josep Mercader” pren el seu nom. Parlant de peix no podem deixar de banda el fricandó de rap o el suquet de lluerna. I malauradament en aquest text no puc parlar de res més que de peix però, he mencionat els seus arrossos? Sí? Doncs…

Un munt d’imprescindibles més…

Totes les llistes son injustes i, aquesta, encara més. Els cinc restaurants anteriorment mencionats no volen més que oferir un ventall ben heterodox. Però seria un delicte castigat amb menjar panga deixar de mencionar Koy Shunka (Copons 7, 934 127 939), únic restaurant japonès amb estrella Michelín de Barcelona; El Passadís del Pep (Pla de Palau 2, 933 101 021), referent en peix per a molts cuiners i gastrònoms de la ciutat; Rías de Galícia (Lleida 7, 934 248 152), la marisqueria per antonomàsia de Barcelona; La Lonja (Av. Josep Tarradellas 60, 934 194 174), on podràs degustar menús excel·lents a base de marisc; Topik (València 199, 934 510 923), on el seu xef et sorprendrà amb una cuina catalana amb un toc nipònic; Big Fish (Comercial 9, 932 681 728), restaurant que neix d’una peixateria. I de ben segur que encara me’n deixo molts.

Procuro no escribir con la boca llena.

1 Comentario

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.